Kostel

Mark Shiels

Položili jste si někdy otázku, proč chodíte do kostela?  Je to otázka, kterou bychom si měli klást, zejména pokud chceme, aby unitářské náboženství v České republice rostlo a naše sbory vzkvétaly.

Do kostela můžeme chodit z nejrůznějších důvodů, včetně toho, že jsme součástí společné cesty s podobně smýšlejícími lidmi nebo že jsme na společné cestě s ostatními, kteří sdílejí stejný druh etických a duchovních hodnot jako my.  Možná jsme vyrostli v unitářských rodinách a bylo naší rodinnou tradicí chodit do místního unitářského kostela, protože tak činili naši rodiče a prarodiče.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsem duchovním i členem unitářské církve, je náš závazek k sociální spravedlnosti.  Zesnulý zenový mistr Thich Nhat Hanh na otázku, proč je mnichem a součástí duchovního společenství, odpověděl, že proto, že chce pracovat na odstranění utrpení ve světě.  Svým studentům také radil, že to je při hledání duchovního společenství to nejdůležitější – bez ohledu na to, jakého náboženství je toto společenství součástí.

Pracuje vaše církev, vaše duchovní společenství na tom, aby pomohlo snížit nebo odstranit utrpení ve světě?  Uvažovali jste někdy o tom, že právě proto možná chodíte do kostela?  Jak důležitý je pro vás unitářský závazek k sociální spravedlnosti?

Chodit do kostela může být jedním ze způsobů, jak se naučit zvládat a lépe porozumět svému osobnímu utrpení v souvislosti se stářím, nemocí a smrtí.  Chodit do kostela by také mělo znamenat, že budeme společně pracovat na budování mnohem spravedlivější a čestnější společnosti.

About the Author