Zloděj ve vinici

Jarmila Plotěná

Líšeň, kdysi samostatné městečko, se stala součástí Brna ve čtyřicátých letech. Není tedy divu, že obyvatelé Brna považují Líšeňáky za poněkud odlišné a dali jim dokonce poněkud hanlivou přezdívku Marvani. Jak tento zvláštní název vznikl?

Vypráví se, že kdysi měl jeden brněnský občan v Líšni vinici a tam mu nějaký člověk z Líšně jménem Marvan kradl hrozny. Hlídač vinice přistiženého Marvana na místě zastřelil. Po nějaké době se v Líšni objevila soška Ježíše, který drží v jedné ruce utržený vinný hrozen a druhou rukou si ukazuje na svoji poraněnou hruď. Sošce začali říkat Marvan a stala se jakýmsi symbolem Líšně.

Ježíš, pro věřící křesťany přímo božský vzor, je tu ztotožněn s příliš krutě potrestaným zlodějem, člověkem na místě usmrceným za malou krádež.

Ve světle tohoto příběhu nevnímám už přezdívku Marvani jako nadávku. Naopak toto jméno mi připomíná, že jsou tu lidé, kteří si uvědomují závažnost krutých a nespravedlivých činů, dle biblického „cokoliv jste jinému učinili, mne jste učinili“ a to v dobrém i špatném smyslu.

About the Author