Jak uzdravit společnost nenávisti

Luděk Pivoňka

Nejprve si musíme říct, jestli v naší společnosti doopravdy existuje nějaká nenávist. Možná bychom to neměli nazývat přímo nenávistí, ale spíše nesnášenlivostí. Bohužel v naší demokratické společnosti se lidé hodně přou o to, která politická strana je ta pravá. Při vybírání té správné strany pak někteří lidé mají pocit, že pouze jejich strana je ta pravá ořechová. Pokud někdo volí jinou stranu, tyto lidi to nesmírně rozčiluje.

Bohužel na Slovensku to došlo tak daleko, že jeden demokratický odpůrce premiéra Roberta Fica pojal úmysl, že ho musí osobně zastřelit. Aby k takovým smutným věcem nedocházelo také v České republice, je potřeba se učit názorové toleranci. Jiný názor přirozeně probouzí v člověku hněv, který bohužel u některých jedinců vede k temné nesnášenlivosti A v některých extrémních případech také k nenávisti.

My unitáři bychom určitě takto jednat neměli. Některá světová náboženství ve svých posvátných textech říkají, že zlo nikdy nemůžeme přemoci zlem. Ale že zlo můžeme přemoci pouze dobrem. Pokud aktivně překonáme etické pravidlo oko za oko a zub za zub, může do našich životů vstoupit božská láska a soucit. A ty vedou k mnohem harmoničtější společnosti, než jakou pozorujeme při jednáních naší Poslanecké sněmovny.

About the Author